Christian Skjødt

Fredag d. 14. september kl. 22
Vor Frue Kirke

(foto: Giovanni Bertani)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christian Skjødt, komponist
(1980)

Interdependencies (2018) Uropførelse

Varighed: 40 min.

Multikanalers elektronisk lydværk

Interdependencies er et elektronisk multikanalers lydværk, skabt specielt til Open Days Festivalen med uropførelse i Vor Frue Kirke fredag aften.

Inspireret af kirkeorgelet/rummet og dets klanglige/akustiske muligheder og begrænsninger, tager Interdependencies sit soniske udgangspunkt i et selvbygget elektronisk instrument, som undersøger strømlige afhængighedsforhold i et slags nulsumsspil;

Kort fortalt, består instrumentet af otte tonegeneratorer, som hvis elektroniske lydbølger kan formes på forskellige måder. Imidlertid er der i instrumentet indbygget et “strømligt” afhængighedsforhold, hvor de enkelte tonegeneratorer “kæmper” med hinanden om den nødvendige strøm, hvilken varierer afhængigt af den enkeltes indstillinger.

Ved to pilotprojekter i 2017 (Koncertkirken, København samt Berner Münster, Bern) har Christian Skjødt optrådt live med dette instrument, hvor han har undersøgt dets klanglige og rumlige potentiale.
Kompositionen Interdependencies er kimen af dette arbejde og et forsøg på at skabe et multikanalers lydværk, hvor instrumentet danner det klingende fundament – og vel at mærke ikke er at finde ved selve opførslen. Altså et forsøg på at tage instrumentets indbyggede soniske potentiale og benytte dette som kompositoriske byggesten i et længere og videre rumligt forløb.

Værket er blevet komponeret under ophold ved EMS Elektronikmusikstudion, Stockholm (november 2017) samt NOTAM, Oslo (august 2018) og fremføres af komponisten.

CS